Click pentru magazin on-line !

 

Prima pagina | Despre noi | Coordonate fiscale | Activitati comerciale | Colaborari | Forum | Chat | Blog | Contact

TV prin satelit - DTH | Service | Repara singur | Home made | Download | Link | Admin

AKTA (MAX TV) | DIGI TV | Focus Sat | Boom TV | Cum instalez antena ? | Comandati aici
 
 

  

Copii vor desene animate ?

Dumneavoastra vreti sa vedeti meciul din Liga ?

A C U M

 ESTE

POSIBIL !

Cu un singur abonament !

Mai multe informatii aici ...

 

 

 

 

Click !

Click !

Click !

Electronice de la A la Z

 

GRATUIT !

Schimba informatii sau cere parerea unui profesionist intr-un cadru privat pe un grup de discutii tematic :

Subscribe to depanare
Powered by groups.yahoo.com

Subscribe to e-decodare
Powered by groups.yahoo.com
 

 

 

Receptie independenta 

la doua televizoare 

cu un 

singur abonament !

Va intereseaza ? 

Pentru informatii suplimentare

CLICK !

 

Noutati 

Antena plata 

Antena plata . Click pentru detalii !

Clic pe imagine pentru detalii .

 

 Cum instalez antena de satelit ?

 

 

   Pentru inceput recomand accesarea urmatorului link . Principiile gasite pe acest site (in limba franceza) sunt general valabile , indiferent de satelitul spre care doriti sa va indreptati antena . 

   Inarmati cu o busola , inspectati locul in care doriti instalarea (de preferinta cat mai apropiat de televizor , in limita a 20m) . Busola va ajuta mai ales cand locuinta are spre sud vegetatie bogata , pentru a gasi "ferestre" catre satelit . Pentru antrenament , nu strica sa va orientati in apropierea unor antene deja instalate pe sateliti cunoscuti , avand in vedere ca majoritatea operatorilor DTH au inscriptionat antenele cu numele marcii . 

   Pentru reglarea antenei  , profesionistii folosesc satfinder-e digitale . Cumpararea lor nu este justificata daca aceasta activitate este ocazionala , datorita pretului ridicat (mii de lei) . O solutie de compromis este achizitionarea unui satfinder analogic care permite un reglaj bun pe maxim de semnal . 

   

   Sa incepem ! 

Am gasit locul din care avem vizibilitate buna catre S-SV (zona cu sateliti de interes in Romania) . Am montat antena (se livreaza dezasamblata , eventual solicitati magazinului asamblarea ei) . Am pregatit un transon de cablu coaxial de aprox. 3-4m care sa permita conexiunea LNB-receptor - televizor .  Televizorul va fi in aria vizuala a instalatorului pentru a putea urmari direct nivelul semnalului . Receptorul TREBUIE sa aibe memorat cel putin un program FTA (necodat) de pe satelitul pe care se doreste orientarea antenei . Se fixeaza antena pe suport , se realizeaza conexiunile . Dupa cum scrie si in manual , orientarea antenei inseamna gasirea elevatiei (inclinatiei) si azimutul (orientarea pe orizontala) si fixarea ei in pozitia de maxim a semnalului . Pentru azimut si elevatie este de ajutor link-ul urmator . Asta doar cu scop didactic . In practica nu-i necesar sa intram in amanunte . 

   Se roteste LNB-ul , invers acelor de ceasornic , cu aprox. 27 grade (in functie de pozitia geagrafica) si se regleaza elevatia antenei la aproximativ 37 grade (sunt gradatii pe suportul antenei) . Se strang usor suruburile , mai tare cel fix . Se strang suruburile care permit reglarea azimutului si fixarea antenei pe suport in asa fel incat antena sa nu aibe joc pe suport , sa se poate roti cu un mic efort . Atentie sa nu indoiti antena ! Deformarea ii strica performantele .

 

   Alimentam aparatele . Pe ecranul televizorului trebuie sa se vada imaginea generata de receptor (macar atunci cand se schimba programele sau se da sunetul mai tare) . Comutati pe programul memorat , dati volumul sonor la maximum din receptorul de satelit si volumul din TV mediu-maxim . Rotiti USOR antena in jurul sudului (in functie de satelit) . Trebuie tinut cont ca receptoarele au o intarziere de 4-10 s asa ca trebuie rotit un pic si asteptata reactia receptorului . Sunetul intra inaintea imaginii si-i posibil sa apara diferite zgomote , pocnituri sau chiar semnal util audio . Atunci suntem pe aproape . Daca reusim sa captam un semnal util , trebuie cautat un reper , sau marcat unul pe suport . Asta este metoda "oarba" . 

Acum intervine reglajul de finete . Se poate realiza cu ajutorul unui satfinder analogic sau cu ajutorul receptorului . Acesta se comuta din menu pe cautare manuala . Marea majoritate a aparatelor au in acest menu doua benzi colorate corespunzatoare nivelului de semnal (S) si al calitatii (Q) . Practic ele reprezinta nivelul semnalului pe satelit si nivelul semnalului pe frecventa canalului  . Reglajul presupune orientarea antenei in asa fel incat cei doi parametri sa fie cat mai mari , considerandu-se ca o calitate de peste 75% este multumitoare un conditii de cer senin . Receptia este buna pana la aproximativ 60% sub care apar intreruperi si inghetari de imagine , pocnituri pe sunet . Norii foarte densi , intemperiile sau ninsoarea abundenta pot intrerupe receptia . 

Unele receptoare pot afisa aceste benzi colorate pentru S si Q peste semnalul util si atunci se poate urmari cresterea semnalului in paralel cu sunetul si imaginea programului receptionat . 

   Se strang usor toate suruburile din aproape in aproape , urmarindu-se indicatiile pentru S si Q pe ecran . Incercati rotirea usoara a LNB-ului pentru semnal maxim .

   Verificarea reglajului se face cu suruburile stranse : se incearca miscarea antenei stanga - dreapta , sus - jos apasand marginile ei , in limita elasticitatii . O antena bine reglata , la acest test , va da nivele mai mici pentru cei doi parametri (S,Q) . Cand reglarea este terminata , se strang aparatele . Se pozeaza cablu de la antena la receptorul de satelit in camera in care va fi folosit .  

 

Cateva sfaturi :

- Acordati atentie conexiunilor la reteaua electrica . Nu faceti improvizatii . Sunt periculoase atat pentru dumneavoastra cat si pentru cei care va ajuta sau pur si simplu sunt "geana" pe activitate (mai ales copiii !) . 

 

- Atentie la mufare ! Niciun fir din tresa nu trebuie sa atinga firul central . Prin cablu circula curentul de alimentare al LNB-ului (max. 18V) si poate deteriora receptorul . Nu zgariati firul central la taierea izolatiei . La cablurile obisnuite firul central este din fier cuprat si zgarierea lui inseamna , de cele mai multe ori , pierderea performantelor electrice .

 

- In timpul cautarii este posibil sa aveti S mare dar Q=0 % . Asta inseamna ca exista semnal dar nu cu parametrii memorati ai canalului , deci nu sunteti pe satelitul cautat . 

 

- O instalatie corect realizata , nereglata , trebuie sa indice S minimum 15% , chiar daca antena este orientata spre pamant . O valoare mai mica indica o intrerupere pe calea de semnal , ceva defect , alimentarea LNB intrerupta din meniu sau , atentie , chiar un scurtcircuit pe cablul coaxial . 

 

- Evitati instalarea antenei pe suporti instabili sau daca exista risc de orice fel .  Recomand folosirea unui suport special , bine fixat pe un perete , stalp , etc. Suportul trebuie sa fie fin , sa permita culisarea lina a antenei la reglajul azimutului . Un suport ruginit sau cu gauri va v-a taia elanul !

 

- Evitati fixarea cablului coaxial pe crengi sau coroane de copaci . In timpul furtunilor riscati dereglarea antenei , smulgerea  din mufe sau ruperea acestuia .

 

- Nu montati niciodata antena pe elemente ale instalatiei electrice (ex. consola) . Exista risc de electrocutare (de altfel contravine si normelor de electrosecuritate in vigoare) si riscati amenzi de la furnizorul de energie electrica .  

 

- Folositi pentru reglaj receptoare rapide . 

 

- Nu acoperiti LNB-ul cu folii de plastic sau PET-uri . Riscati defectarea lui datorita condensului . 

 

 

Calculator elevatie , azimut , unghi de rotire LNB

 

 

La final va recomand aceste link-uri .

  

Constantin Rusu , 28.03.2010

v1.1

 

Google
 
Cumpara cartele VIACCESS Akta TV !
Cumpara echipament receptie Focus Sat !
 

Focus Sat

Boom TV DOLCE DIGI TV AKTA (MAX TV)
     
 Powered by  MyPagerank.Net
 

YO8RCD | Lungesti | Masini import Germania | Blocul N4 | Componente electronice pentru amatori | SOS - drumurile

Optimizat pentru IE6+   |   Ver. 2.0   |   Termeni si conditii   |   Sugestii si comentarii   |   Ultima revizie :  28.03.2010
         © Constantin Rusu - 2008